Beklemek yok!
Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz
Hemen randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Alkol bağımlılığı (alkolizm) nasıl tanımlanabilir?
Bağımlılık olgunluğa ulaşana kadar hangi süreçlerden geçer?
Alkol bağımlılığı diğer çeşitli bağımlılıklar gibi iyileşme ve tekrarlama süreçlerinden oluşan, süreğen bir ruhsal beyin hastalığıdır. Bu rahatsızlıkta insan kontrolsüz bir şekilde öngördüğü miktardan fazla alkol içmemelidir ve kişinin işlevselliğinde belirgin azalmalar olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü alkol bağımlısı olan kişileri“uzun zaman ve alışılmışın dışında olan alkol alan, alkole bağlı olarak ruhsal-bedensel-toplumsal ve sağlığı bozulan, buna karşın durumunu değerlendiremeyen; değerlendirse bile alkol kullanma isteğini durduramayan, tedaviye ihtiyacı olan bir hasta” olarak tanımlamaktadır. Alkol bağımlılığı bir zaman sonucu gelişen bir rahatsızlıktır. Bu süreç zamanın genellikle uzun yılları bulması sebebi ile insanın fark etmesi ve yardım isteği gecikmektedir. Geçmişte keyif amaçlı ara ara kullanılan alkolün miktarı ve sıklığı süreç ilerledikçe yükselmeye başlar. İnsan adım adım sosyal yaşamını alkol alabilmeye uygun hale getirmektedir. Alkol tüketimi ya da elde edilmesi için harcanan zaman diğer etkinliklerine ayrılan zamanın önüne geçmektedir. Alkolden uzak kalınan süreçlerde “yoksunluk belirtileri” diye adlandırdığımız, insanı rahatsız eden belirtiler görülmektedir. İnsan bu belirtileri ortadan kaldırmak veya en hafife indirmek için yeniden daha çok miktarda alkol alır, alkol tüketmeye yönelik aşırı bir istek uyanır içinde. Bu döngü sonunda bağımlılık artar ve insanın mutlaka tıbbi destek alması gerekir.
Alkol bağımlığının sigara ya da madde bağımlılığından ne tür farklar vardır görelim?
Alkol yüksek bağımlılık oluşturan bir maddedir. Alkole fiziksel bağımlılık gelişmesi çoğunlukla diğer maddelere göre uzun süreçte olmaktadır. Ayrıca bağımlılık arttıktan sonra yoksunluk zamanında hayati tehdit oluşturabilecek kadar ciddi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Alkol bağımlılığı diğer madde bağımlılıklarda olduğu gibi fiziksel ve ruhsal sağlığı da olumsuz yönde etkileyen bir süreçtir. Alkol kullanımı; karaciğer, beyin, kalp kası ve çizgili kaslarda süreç ilerledikçe belirgin bir şekilde harabiyet oluşturmaktadır. Siroz hastalığı, pankreas hastalıkları, kalp rahatsızlıkları, vitamin azlıklarına bağlı ciddi hastalıklar, kanser gibi ölümle sonuç alacak birçok hastalığa neden olmaktadır.
Yoksunluk durumu; bir maddenin fazla ölçüde kullanımının bırakılması veya azaltılması durumunda oluşan, kullanılan maddeye göre değişiklik gösteren, istenmeyen yan etkilere verilen isimdir. Alkol bağımlılığında bağımlılığın ölçütüne göre değişen yoksunluk belirtileri görülmektedir.
Tedavi süreçleri, kabaca arındırma tedavisi yöntemi ve hastalık sürecini tanımaya yönelik kısa dönem tedaviler ile tekrar hastalık dönemine dönmeyi önlemeye yönelik yapılan müdahaleleri ve rehabilitasyonu içeren uzun dönem tedavilerden oluşa bilmektedir.
Türü ve çeşidi ne olursa olsun doğal veya sentetik olsun tüm uyuşturucu maddeler bağımlılık yapma potansiyeline fazlasıyla sahiptir.
alkol ve madde bağımlılığı Uzmanları
Psikolog Hazal Akşahin
Klinik Psikolog
Psikolog Ayşe Ülkü Güvener
Psikolog
Psikolog Şakir Yavuz
Psikolog & Yaşam Koçu
Psikolog Efsun Yıldırım
Psikolog & aile terapisti