Beklemek yok!
Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz
Hemen randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Hiperaktivite Nedir?
Hiperaktivite olağandışı davranış ve hareketlilik veya anormal düzeyde aktif olma durumuna denilmektedir. Diğer bir söylenişle ise çocukların kendisini kontrol altına alamadığı psikolojik bir rhatsızlıktır.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar dikkatini odaklamakta veya bir alanda sabit durmakta zorlanabilirler. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) bulunan bazı çocuklar yalnız ev hayatı değil aynı zamanda okul yaşamlarında da sorunlarla karşılaşa bilmektedirler.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) kendisinde sahip olduğu hiperaktiviteye bağlı olarak farklı şekil v e biçimlerde hareket etmesine neden oluyor. Örnek olarak; hiperaktivitesi bulunan çocuklar diğer çocuklara göre arkadaş edinmekte biraz zorlanabilirler.
Bu rahatsızlığa sahip çocukların diğer çocuklara oranla odak olmaları ve sorunlar karşısında verdikleri tepkiler fazlasıyla farklıdır. Öğretmenlerinin sordukları sorulara parmak kaldırmadan direkt atlayarak cevap verebilir.
Dikkatleri çok basit dağıldığı için unutkan olabilirler. Çoğunlukla hayal kurmaya eğilimlidirler. Bazı şeyleri unutabilir veya ödevleri tamamlamakta zorlanabilirler. Farkında varmadan çok konuşabilir ya da konuşan insanların cümlelerini kesebilirler.
Bu tarz davranış ve hareketleri arada bir yapan çocuklar da olabilir, ancak hiperaktivitesi olan çocuklarla karıştırılmamalıdır. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) bulunan çocuklar bu davranış şekli ve biçimi sürekli olarak devam ettirmektedir. Bu durum da okulda ve ev hayatında çeşitli sorun ve olaylara neden olmaktadır.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) bulunan çocuklarda çoğunlukla endişe hali, sinir hali, öfkeli ve hüzünlü bir ruh hali gözlemlenebilir. Ancak unutulmaması gereken en öncelikli noktalardan biri de DEHB’nin (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) tedavi edilebilmesidir.
Hiperaktiviteniz bulunuyorsa durumunuz ve kişilerin buna nasıl tepki verdikleri nedeniyle endişeli veya depresif olabilirsiniz.
Hiperaktivitenin ortak özellikleri şunları içerir:
-Sabit hareket durumu
-Saldırgan davranış hali
-Dürtü sel davranış hali
-Dikkat dağınıklığı durumu
Hareketsiz durmak veya odak olmak için uğraşıyorsanız, sonuç olarak farklı sorunlar da geliştirebilirsiniz. Örnek olarak:
-Okulda veya işte zorluklara yol açma durumu
-Arkadaşlar ve aile ile ilişkileri zorluk çekmek
-Kazalara ve yaralanmalara yol açma
-Alkol ve madde bağımlılığı riskini arttırma durumu
Hiperaktivite çoğunlukla altta yatan zihinsel veya fiziksel sağlık halinin bir belirtisidir. Hiperaktivite ile ilişkili temel koşullardan biri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğudur (DEHB)
DEHB, aşırı aktif hali, dikkatsizlik ve dürtü sel olmanıza neden olmaktadır. Genel olarak genç yaşta tespit edilir. Aynı zamanda bazı insanlara ilk tanı yetişkin yaşlarda konabilir.
Hiperaktivite tedavi edilmektedir. En iyi durumlar için erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Bazı sıra düzensiz, odak dağıtıcı veya unutkan olabilmektedirler. Sınıfta hayal kurmaya yatkındırlar. Bazı şeyleri unutabilir ve ödevleri bitirmekte zorluk çekebilirler. Oturdukları yerde dolaşabilir, fazla hareket edebilir, çok fazla konuşma hali veya başkalarının konuşmalarını sabota edebilirler.
-Bebekken Ağlamasına İzin Verin
– Duygularını İfade Etmesine yardımcı Olun
– Sabırlı Olun, Profesyonel Destek Alınmaktan kaçınmayın
Anne karnında başlayan fazla hareketlilik durumu, bebeklik ve çocukluk zamanında da devam eder. Okul öncesi erken çocukluk zamanında çocuğun hareketleri ve davranışları hızlı değiştiği için hiperaktivite, çoğunlukla 7 yaş ve üzerindeki okul bireylerinde ebeveynler tarafından fark edilir hâle gelir.
hiperaktivite BOZUKLUĞU Uzmanları
Psikolog Hazal Akşahin
Klinik Psikolog
Psikolog Ayşe Ülkü Güvener
Psikolog
Psikolog Şakir Yavuz
Psikolog & Yaşam Koçu
Psikolog Efsun Yıldırım
Psikolog & aile terapisti