Beklemek yok!
Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz
Hemen randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) nedir ve nasıldır?
Obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığı, mantık dışında olduğu bilindiği halde tekrar tekrar zihni kurcalayan kontrol altına alınamayan ya da alınmasında güçlük çekilen düşünceler ve düşünce takıntılarının sebep olduğu sıkıntının ve olayların yok olması amacıyla bazı hareket ve davranışları defalarca yapmak şeklinde ilerleyen bir psikiyatrik bozukluktur.
Obsesif kompulsif bozukluk yani saplantı ve takıntı bozukluğu olan kişiler, istemsiz şekilde oluşan zihni sürekli kurcalayan kaygı verici düşünceler nedeniyle sürekli korku ve tedirgin halindedir. Kaygı sağlayan bu tür düşüncelerden kurtulmak isteyen saplantı bozukluğu olan insanlar kimi zaman kapının kilitli olup olmadığını sürekli kontrol eder, farklı zamanlar ocağı açık bırakmış olabileceği düşüncesiyle sık sık mutfağa kontrole gider, bazen de mikrop kapmaktan korktuğu ve tedirgin olduğu için ellerini tekrar tekrar yıkar. Bu örneklerdeki gibi gerçekleşen bu tür davranış ve hareketlerin toplumda “takıntı” olarak değerlendirilse de bu durum psikolojik hastalıklardan veya rahatsızlıklardan bir tanesidir.
Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı olan insanlar eğer zihinlerini kurcalayan düşünceler doğrultusunda ritüeller yani fazla veyahut mantıksız bulunan ama yine de yapılan sürekli davranışlar sergilemezse saplantı bozukluğu daha da kötüye gidebilir. Bazen saatlerce uzun süren saplantılar yüzünden insanların yaşam kalitesi düşer, insan yapması gerekenleri yapamaz ve gün içinde çok fazla bir şekilde yorulur.
Bu tür hastalığa sahip olan insanlar eğitim veya çalışma hayatında da çok büyük sıkıntı çekmektedirler. Örneğin hazırlanan bir proje ödevi veya işi defalarca üzerinden geçilmesine kontrol edilmesine rağmen kaygı veya korku verici düşünceler yüzünden zamanında teslim edilmeyebilir.
Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tipleri nelerdir?
Obsesif kompulsif bozuklukların birçok tipi ve şekli bulunmaktadır. Tipler rahatsızlığın belirtilerine göre sınıflandırılır. Bu bozukluk çeşitli şekiller biçimler alsa da hepsi aynı hastalığın farklı görüntülerini yansıtır.
Birçok tipi ve şekli bulunan Obsesif kompulsif bozukluklarda toplum arasında ‘temizlik hastalığı’ en çok rastlanan tiptir. ‘Temizlik hastalığı’ rahatsızlığı bulunan insanlar kendilerini mikrop bulaşabilir endişesiyle ve korkusuyla kirden, pislikten uzak tutmak için çabalarlar. Aynı zamanda ‘vesvese hastalığı’, söylenmek istenmeyen küfürlerin, cinsel içerik de içerebilen görüntülerin ve şekillerin akla geldiği ‘ben bir nasıl insanım hastalığı’ ve prizleri, mutfaktaki fırınını, kapının kilidini sık sık kontrol etme hissiyatına yol açan ‘kontrol etme’ hastalığı şeklinde sık görülmektedir.
Kesin olarak obsesif kompulsif bozukluk nedenleri belirsiz olsa da rahatsızlığın oluşmasında biyolojik, genetik yapıların nedenlerin yanı sıra çevresel faktörlerin nedenlerin de etkili olabileceği düşünülmektedir.
Takıntı-zorlantı bozukluğu olarak isimlendirilen obsesif kompulsif bozukluk; kişinin sık sık, rahatsız edici, kaygı verici, utandırıcı, korkutucu hisler, şüpheler ve mantık dışı istekler hareketler mücadele ettiği; tüm bu olumsuzlukları kontrol altına alabilmek için, sıkıntısını bir nebze de olsa düşürmek için için tekrarlayıcı bazı davranışları ve hareketleri veya zihinsel uğraşları yerine getirmeye çalıştığı bir psikiyatrik bozukluktur.
Obsesif kompulsif bozukluğu ilaç tedavileri veya bilişsel davranışçı psikoterapi tedavi yöntemleriyle düzelebilmektedir. İki türlü tedavi yöntemleriyle de başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
obsesif kompulsif bozukluk Uzmanları
Psikolog Hazal Akşahin
Klinik Psikolog
Psikolog Ayşe Ülkü Güvener
Psikolog
Psikolog Şakir Yavuz
Psikolog & Yaşam Koçu
Psikolog Efsun Yıldırım
Psikolog & aile terapisti