Beklemek yok!
Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz
Hemen randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Panik Atak Nedir?
Panik atak hali, ani olarak ve düzenli olarak panik ya da korku hissinin etkisi içinde kalınan bir anksiyete bozukluğudur rahatsızlığıdır.
Çoğunlukla herkes belirli vakitlerde endişe hali ve panik hissiyatı yaşayabilir. Bu hissiyat gergin lik, stres hali veya tehlikeli durumlara karşı verilen doğal bir reflekstir.
Fakat panik atak bozukluğundan muzdarip bir insan için anksiyete, endişe hali, panik hali ve stres bozukluğu duyguları hem düzenli olarak hem de çoğunlukla belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkmaktadır.
Panik Bozukluğu durumu ise panik atak ile bağlantılı bir ruhsal rahatsızlıktır. Beklenmedik bir biçimde tekrarlayan panik atakları, bu atak hallerinin gerçekleşmesi beklentisinin ortaya çıkardığı bir kaygı durumu ve panik atak sırasında gerçekleşen semptomlardan dolayı ölme endişesi ya da zarar görme kaygısı sebebiyle hayatın doğal akışına uyum sağlamakta zorluk çekme şeklinde gözlemlenir.
Panik bozukluğu rahatsızlığı, ergen bireylerde ve gençlerde küçük çocuklardan daha yaygın biçimde görülür. Fakat panik atak durumu ile başa çıkmak özellikle küçük çocuklar ve gençler için zor bir deneyim olmaktadır.
Şiddetli panik bozukluğu gelişim ve öğrenmelerini etkileyebilir. Panik atak belirtilerini gösteren çocuklar mutlaka bir hekime götürülmelidir.
Doktor, çocuğun tıbbi öz geçmişini gözden geçirip, semptomların herhangi bir fiziksel sebebi olup olmadığını anlamak için kapsamlı bir fizik muayene yapmaktadır.
Çocuklarda panik ataklarına neyin neden olduğunu belirlemeye destek olması için diğer anksiyete bozukluklarının gözden geçirilmesi gerekebilir, bu sebeple de genel fizik muayenenin hemen ardından eğer gerekli olursa daha fazla değerlendirme ve tedavi için uygun bir uzmana yönlendirme yapılacaktır.
Panik Atak Nedenleri Nelerdir?
Diğer birçok ruhsal rahatsızlık halinde olduğu gibi, panik atağın da kesin sebebi tam olarak bilinmiyordur. Fakat durumun muhtemelen hayatında yas gibi travmatik veya çok stresli bir süreç, ya da beyindeki nörotransmitter düzensizliği veya benzeri etkilerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir.
Belirtiler
-Ani tuvalet ihtiyacı hali,
-Ateş basması durumu,
-Baş dönmesi durumu,
-Baygın hissetme hali,
-Boğulma hissiyatı,
-Dehşet hissi ya da ölme kaygısı,
-Genel Titreme durumu,
-Göğüs ağrısı hali,
-Hızlı kalp atışı durumu,
-Kulaklarda çınlama hissetme,
-Kuru ağız hali,
-Mide bulantısı durumu,
-Nefes darlığı problemi,
-Parmaklarda karıncalanma hissiyatı,
-Terleme durumu,
-Üşüme hali,
-Uyuşma veya iğne batması hissiyatı,
-Vücuttan kopuk hissetmek.
Eğer bir insan panik bozukluğu durumu ya da panik atak belirtileri yaşamaktaysa bir doktora başvurmalıdır. Doktor insanın tıbbi öz geçmişini gözden geçirirken fark edilen belirtileri, atakların hangi ölçüde meydana geldiğini ve ne kadar süredir devam ettiğini sormaktadır.
-Atak ile savaş halinde olmayın.
-Mümkünse bulunduğunuz yerde kalın ayrılmayın.
-Olumlu olun huzurlu ve dinlendirici mekanlara odaklanın.
-Bilişsel davranışçı terapi prensiplerine dayalı bir biçimde anksiyete için hazırlanmış kendine yardım kitapları okunması önerilir.
-Semptomları azaltmaya yardımcı olacak nefes alıp verme teknikleri ve taktikleri öğrenilebilir.
Panik Atak Uzmanları
Psikolog Rojin Nazik
Psikolog & Aile Danışmanı
Psikolog Hazal Akşahin
Klinik Psikolog
Psikolog Ayşe Ülkü Güvener
Psikolog
Psikolog Şakir Yavuz
Psikolog & Yaşam Koçu
Psikolog Efsun Yıldırım
Psikolog & aile terapisti