Beklemek yok!
Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz
Hemen randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Sosyal Fobi Nedir?
Eş zamanda sosyal fobi olarak da isimlendirilen sosyal anksiyete bozukluğu insanın günlük normal etkileşimler zamanında başkaları tarafından inceleme altına alınmaktan veya yargılanmaktan korkmasından dolayı ortaya doğan yoğun anksiyete, korku hissi, öz bilinç durumu ve utanç hislerine verilen isimdir.
Normal durumlarda bazı sosyal şartlarda, örnek olarak yeni tanışılan birisiyle ilk yemeğe çıkmak, derste sunum anlatmak veya bir iş başvurusuna dahil olmak bireyde gerginliğe yol açabilir, fakat sosyal anksiyete bozukluğunda endişe ve anksiyete, insanın olaylardan yaşamını bozabilecek derecede kaçmasına yol açar. Şiddetli stres insanın günlük yaşamını, işini, okulunu veya diğer etkinliklerini etkileyebilir.
Sosyal anksiyete bozukluğu rahatsızlığı kronik bir zihinsel sağlık durumudur, fakat hem psikoterapi ve hem de ilaç terapisi desteğiyle çeşitli konular ile başa çıkma yöntemlerini öğrenmek, insanın güven kazanmasına ve başkalarıyla iletişim yeteneğinizi geliştirmesine yardımcı olabilmektedir.
Sosyal Fobi Neden Olur?
Akıl ve ruh sağlığını etkileyen diğer birkaç durum gibi sosyal anksiyete bozukluğu da muhtemelen biyolojik ve çevresel etkilerin karmaşık bir etkileşiminden kaynaklanmaktadır.
Sosyal fobinin rahatsızlığının olası nedneleri arasında öncelikle genetik özellikler gelir. Anksiyete bozuklukları rahatsızlığı kan bağı ile bağlı aile kişilerinde görülme eğilimindedir. Aynı zamanda, sosyal anksiyete bozukluğunun bir kısmının genetikten ve ne kadarının öğrenilmiş davranıştan ve hareketten kaynaklandığı henüz tıp uzmanları tarafından kesin gözlenmemiştir.
Buna artı olarak beyindeki amigdala ismi verilen bir yapının, korku refleksinin kontrol etmede rol oynadığı düşünülmektedir. Aşırı aktif bir amigdalası olan insanlar, sosyal durumlarda yükselen anksiyeteye sebep olan yüksek ve yoğun bir korku refleksine sahip olabilirler.
Sosyal anksiyete bozukluğunun ardından öğrenilmiş bir davranış olduğuna dair araştırma sonuçları vardır. Bazı insanlar rahatsız edici veya utanç verici bir hissi sosyal durumdan sonra sosyal fobi geliştirebilir. Buna artı olarak, sosyal anksiyete bozukluğu sebebiyle sosyal durumlarda kaygılı davranışları ve hareketleri gösteren ya da çocuklarını daha yoğun kontrol içinde tutan veya aşırı korumacı olan anne ve babalar arasında bir ilişki olduğu da düşünülmektedir.
Çeşitli etkenlerin sosyal anksiyete bozukluğu geliştirme oranını artırdığı düşünülmektedir. Aynı zamanda biyolojik ebeveynlerinde veya kardeşlerinde sosyal fobi rahatsızlığı görünen insanın sosyal anksiyete bozukluğu geliştirme oranı daha yüksektir.
Dalga geçilme, küçük düşürülme, reddedilme veya kötülük gibi olumsuz deneyimler yaşayan çocukların sosyal kaygı bozukluğuna daha el verişli olduğu gözlemlenmiştir.
-Yüz kızarması
-Ağız kuruluğu
-Nefes kesilmesi
– Mide barsak sisteminde rahatsızlık
Sosyal anksiyete bozukluğu tespit sürecinde doktor insanın anksiyetesine farklı koşulların sebeb olup olmadığını veya insanda farklı bir fiziksel veya zihinsel sağlık rahatsızlığının yanı sıra sosyal fobi olup olmadığını belirlemek isteyeceklerdir.
Sosyal anksiyete bozukluğu için çoğunlukla iki tedavi türü mevcuttur psikoterapi yani psikolojik danışma veya konuşma terapisti veya ilaç tedavi yöntemidir. Bazı vakalarda iki tedavi türü de eş zamanlı olarak kullanılmalıdır.
sosyal fobi Uzmanları
Psikolog Hazal Akşahin
Klinik Psikolog
Psikolog Ayşe Ülkü Güvener
Psikolog
Psikolog Şakir Yavuz
Psikolog & Yaşam Koçu
Psikolog Efsun Yıldırım
Psikolog & aile terapisti