Beklemek yok!
Randevunuzu Hızlıca Oluşturabilirsiniz
Hemen randevu alabilir ya da detaylı bilgi için bizi arayabilirsiniz.
Yeme bozukluğu nelerdir?
Sağlığa zarar uğratabilecek derecede yetersiz ya da aşırı yemek yeme davranış biçimidir. Yeme bozukluğu sorunu olan insanın bedeni, duygusal ve sosyal hayatını yeme davranışındaki anormallikler nedeniyle fazlasıyla zarar görür. İnsanın, günlük yaşantısında yeme biçimini değil, yeme biçimi günlük yaşantısını etkiler.
Beslenme ve yeme bozukluklarını görelim;
-Pika bozukluğu
-Geri çıkarma (geviş getirme) sorunu
-Kaçıngan/kısıtlı yiyecek alımı sorunu
-Anoreksiya nervoza sorunu
-Blumiya nervoza sorunu
-Tıkınırcasına yeme bozukluğu sorunu
-Tanımlanmış diğer bir beslenme ve yeme bozukluğu sorunu. Tanımlanmamış bir beslenme ve yemek yeme bozukluğu olarak değerlendirilir.
Yeme bozukluklarının nedenleri nelerdir bakalım?
Yeme bozukluğu diyet yapmaktan farklı bir durum içindedir. Diyet insanın sağlıklı bir vücuda ulaşabilmesi için uyguladığı seviyeli ve düzenli beslenme düzeni iken yemek yeme bozukluğu ise insanın hayatını yüksek ölçüde fizyolojik olarak, psikolojik ve sosyolojik olarak etkisi altına alan psikolojik temelli bir rahatsızlıktır. Yemek yeme bozukluklarının sorunu için özgün bir neden bilinmemektedir. Beslenme ve yeme bozuklukları insanda olduğu kadar, ailesinin, yakın çevresinin hayatını da yüksek ölçüde etkilemektedir. Yemek yeme bozukluğunun oluşmasındaki temel nedenlerden bir tanesinin özgüven eksikliği olduğu düşünülmektedir. Temelde beslenme ve yemek yeme bozukluğu olan insan yemek yiyerek ya da yemeyerek hayatını ve hislerini kontrol etmeye çalışır. Bu hal çoğu zaman insanın hayatını ve çevresinde olup bitenlerle ilgili ne kadar güvensiz hissettiği ile de ilgili olmaktadır. Yeme bozukluklarının daha çok kadınlarda gözükmesi, kadınlık psikolojisinin de önemini fazlasıyla vurgulamaktadır.
Pika
Insanın en az bir ay süreyle, tekrarlı olarak, besleyici bir değeri olmayan, besin olmayan bir maddeyi nesneyi (kâğıt, saç, boya, sabun, kül, kil vb.) tüketmesidir.
Geri çıkarma (geviş getirme) bozukluğu
İnsanın sürekli, en az bir ay süre ile yediği yemeği geri istifra durumudur.
Kaçıngan / Kısıtlı yiyecek alımı bozukluğu
Belirgin kilo azalması, belirli kilo eksikliği ya da enteral (tüp yardımıyla) beslenmeye, ağızdan besin takviyelerine bağlı kalma halidir.
Bulimiya nervoza
İnsanın kilo almaktan sakınmak için kendini kusturma, bağırsak hızlandıran (laksatif), idrar attıran (diüretik)ilaçları ya da diğer ilaçları sorumsuz ve yanlış yere kullanma, neredeyse hiç yememe ya da aşırı fazla spor yapma tekrarlayan aşırı ödünleyişi davranışlarda bulunma halidir.
Anoreksiya nervoza
İnsanın kilo almaktan ya da şişmanlamaktan çok korkması veya ürkmesi ya da belirgin bir biçimde düşük vücut ağırlığında sahip olmasına karşın insanın, kilo almayı güçleştiren hareket ve davranışlarda bulunmasıdır.
Tıkınırcasına yeme bozukluğu
Yineleyici tıkınırcasına yemek yeme dönemlerinin üç ay içinde, haftada en az bir defa olmasıdır. İnsanın benzer ortamlarda ve benzer süreçte, çoğu insanın yiyebileceğinden açıkça daha çok yiyeceği yeme şeklidir.
Uykundan uyanıp yemek yeme ya da akşam yemeğinden hemen sonra aşırı yiyecek tüketme ile kendisini gösteren, yineleyen gece yemek yeme ataklarıdır ve alışkanlığıdır.
Klinik açıdan belirli bir sıkıntıya ya da işlevsellik alanlarında işlevsellikte azalmaya neden olan ancak beslenme ve yemek yeme bozuklukları tanı alanında herhangi birinin tanısı için tanı ölçütlerini tam karşılamayan bir kategori örneğidir.
Tedavi süreci psikiyatri ve uzman psikologlar öncülüğünde, rahatsızlığın durumuna göre iç hastalıkları ve diğer tıbbi dallar ile iş birliğine geçilerek sürdürülmelidir.
YEME BOZUKLUĞU Uzmanları
Psikolog Hazal Akşahin
Klinik Psikolog
Psikolog Ayşe Ülkü Güvener
Psikolog
Psikolog Şakir Yavuz
Psikolog & Yaşam Koçu
Psikolog Efsun Yıldırım
Psikolog & aile terapisti